Möt målaren som följt sin fars fotspår in i yrket – och som själv är “pappa” till det ramavtal som ger alla Måleriföretagens medlemmar minst 40 % rabatt på maskinhyra hos Cramo. Här delar Mikael Sjöberg med sig av allt från minnesvärda missöden till sin ljusa syn på måleriyrkets utveckling och framtid.
– Min pappa var målare, och jag sommarjobbade hos honom redan innan jag gick yrkesskolan. Det bästa med att vara målare är att det är så fritt och omväxlande. Jag trivs extra bra på sommaren, när man kan vara utomhus och måla i friska luften.
Det berättar Mikael Sjöberg, grundare och vd på Sjöbergs Måleri & Golv AB i Östersund. Han utbildade sig till målare på 1980-talet och har trivts i yrket sedan dess.
Ett medlemskap som ger trygghet för både företag och kunder
För Mikael var det självklart att gå med i bransch- och arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen när han startade eget bolag 1997:
– Jag ser medlemskapet som en kvalitetsstämpel som visar att man är seriös som företagare. För kunderna ger det en stor trygghet, inte minst genom nöjd-kund-garantin. De kan lita på att jobbet blir ordentligt gjort, helt enkelt.
Han uppskattar även stöttningen han får som företagare, såsom tillgång till en omfattande dokumentbank och juridisk hjälp, exempelvis vid förhandlingar med facket. Medlemskapet ger också generösa rabatter på allt från redovisningstjänster och transportbilar till företagshälsa och hotellövernattningar.
Under åren har Mikael varit en aktiv medlem med flera styrelseuppdrag och ett stort engagemang i Måleriföretagens särskilda småföretagargrupp.
– Det är väldigt givande. Man får veta vad som händer, utbyta erfarenheter med andra och vara med och påverka frågorna som organisationen driver, förklarar han.
“Hos Cramo får jag bra hjälp och fräscha maskiner”
Ett förslag som Mikael är extra stolt över att han fått igenom är ramavtalet mellan Måleriföretagen och Cramo, som sedan 2021 ger medlemsföretagen minst 40% rabatt på maskinhyran.
– Rabatten jag får när jag hyr en självgående skylift i två månader gör att jag sparar in hela årsavgiften för medlemskapet i Måleriföretagen, konstaterar han nöjt.
Att boka maskiner på Cramos hemsida och i appen är smidigt enligt Mikael, eftersom man kan söka och se direkt vad som finns inne. Han uppskattar också den personliga servicen på Cramos depå i Östersund, där han har lärt känna personalen väl.
– Jag brukar passa på att svänga förbi depån på vägen när jag ska köpa färg. Jag får alltid bra hjälp och maskinerna är fräscha och i fint skick.
Han kan bara komma på ett tillfälle då en lift har krånglat – men även då imponerades han av Cramos snabba service.
– Jag ringde min kontakt på Cramo, som kom direkt. Han insåg att det skulle ta tid att laga liften, så han beställde dit en billift som var på plats inom tio minuter. Det gjorde att jag kunde fortsätta jobba under tiden de fixade den första, minns Mikael.
När tapetseringen liknar ett deckardrama
Ett annat minnesvärt måleriuppdrag från Mikaels karriär bjöd på dramatik av annat slag:
– För många herrans år sedan skulle jag tapetsera hemma hos en man som hade beställt jättedyra tapeter från England. Jag satte upp tapet i hallen en dag, men när jag kom tillbaka dagen efter upptäckte jag fläckar på väggarna. Det såg ut som blod. Jag trodde först att jag hade skadat mig och blött utan att märka det. Men så berättade kunden att en av hans två pointerhundar hade sopat svansen i ett trappräcke så illa att det blödde. Och när hunden sedan viftade på svansen hade blodet skvätt upp på tapeterna. Så kunden fick beställa hem nya dyra rullar, och jag fick tapetsera om.
Målare: ett yrke med framtiden för sig
Hur har måleriyrket förändrats under hans år i branschen? Mikael ser positivt på utvecklingen:
– Arbetsmiljön har förbättrats otroligt mycket de senaste 25 åren. Förr användes lösningsmedel som var skadliga att andas in. Numera är den mesta färgen vattenbaserad, vilket även ger kortare torktider. Idag finns också fler hjälpmedel som gör jobbet mindre tungt och dammigt, som till exempel giraffslip som kan kopplas till en dammsugare. Det går mycket snabbare än att handslipa, och man slipper 95 % av dammet.
Konjunkturerna har gått upp och ner under årens lopp. Mikael minns hur vissa gick från yrkesskolan rakt ut i arbetslöshet på 1990-talet, och tyvärr lämnade yrket. Men på frågan om han skulle råda den som är i gymnasieåldern idag att satsa på måleriyrket tvekar han inte en sekund:
– Absolut. Det är ett fritt jobb med bra betalt, och med tanke på de höga pensionsavgångarna de närmsta tio åren kommer det snart att vara brist på målare. Så den som utbildar sig framöver har goda förutsättningar att komma ut i arbetslivet på ett bra sätt, avslutar han. Läs artikeln på Cramos hemsida.